Poetul Grigore Vieru – omagiat la Academia Militară

Publicat on februarie 11, 2015 în Evenimente

Poetul Grigore Vieru – omagiat la Academia Militară

CHIŞINĂU, 11 februarie 2015 –  Efectivul de militari angajaţi prin contract, cadrele didactice şi studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” au adus un omagiu poetului Grigore Vieru astăzi, în cadrul seratei literare cu genericul „Reaprindeţi candela-n căscioare”.

Evenimentul a fost organizat în ajunul aniversării a 80 de ani din ziua naşterii poetului Grigore Vieru, în sala de festivităţi a instituţiei.

Comandantul (rector) al Academiei Militare, colonelul Mihail Bucliş a salutat iniţiativa organizării seratei, ceea ce permite studenţilor militari să îmbine arta militară cu cea literară.

„Marele poet Vieru a descris în poeziile sale o complexitate de simboluri patriotismul, poporul, plaiul şi graiul. Creaţia lui reprezintă o adevărată comoară a literaturii noastre, care va fi transmisă prin generaţii. Trebuie să cinstim memoria poetului, care prin capodoperele sale a promovat identitatea naţională a poporului nostru, acesta fiind un capitol aparte, ce marchează pe deplin creaţia poetului Grigore Vieru”, a subliniat colonelul Mihail Bucliş.

„Casa părintească nu se vinde”, „Reaprindeţi candela-n căscioare”, sunt doar cîteva piese interpretate de studenţii militari, pe versurile regretatului poet.

Totodată, în cadrul evenimentului poeziile „Cămaşele”, „Cîntecul mamei”, „Mama” au constituit secvenţe din spectacolul teatralizat prezentat de studenţii militari, în regia căpitanului Larisa Ceban, şef club al Academiei Militare.

Potrivit căpitanului Larisa Ceban, studenţii militari sunt creativi şi acceptă provocarea de a participa la asemenea serate în calitate de actori, în cadrul cărora au posibilitatea de a se manifesta în altă postură cît cea de militar.

Poetul Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta din fostul judeţ Hotin.

Anul 2015 a fost declarat Anul Poetului Grigore Vieru.